10 Haziran 2017 Cumartesi

BABA İLE ÇOCUK ARASINDA KİŞİSEL İLİŞKİ TESİSİNE DAİR YARGITAY KARARI



Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2016/11339 E., 2016/11298 K.

"İçtihat Metni"
 
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Boşanma

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı erkek tarafından, kusur belirlemesi, tazminatlar ve müşterek çocukla arasında kurulan kişisel ilişkinin süresi yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, mahkemece bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına ve bozmanın kapsamı dışında kalarak kesinleşmiş olan yönlere ait temyiz itirazlarının incelenmesi artık mümkün bulunmamasına göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Velayet kendisine verilmeyen taraf ile müşterek çocuk arasında kurulacak kişisel ilişkide çocuğun üstün yararı yanında analık ve babalık duygularının da tatmin edilmesi gerekmektedir. Davalı babayla müşterek çocuk Yusuf Sabri arasında, her ayın belirli hafta sonları yerine sadece ilk haftası ve yarıyıl tatili olmaksızın kişisel ilişki kurulması babalık duygularını tatmin etmekten uzaktır. Ancak bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, hükmün bu yönden düzelterek onanmasına karar vermek gerekmiştir (HUMK m.438/7). 
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple, gerekçeli kararın hüküm fıkrasından 4. bendin çıkarılmasına; yerine 4. bent olarak "Müşterek çocuk...’nin her ayın ilk ve üçüncü Cumartesi günleri saat 10:00'dan Pazar günleri 18:00'e , dini bayramların 2. günü saat 10:00'dan 3. günü 18:00’e; her yıl yarı yıl tatilinin ilk günü saat 10.00'dan yedinci günü saat 18.00'e ve her yıl Temmuz ayının ilk günü saat 10.00'dan 31. günü saat 18.00'e kadar davalı baba yanına verilmek suretiyle kişisel ilişki kurulmasına” cümlesinin yazılmasına, hükmün bu bölümünün düzeltilmiş şekliyle, temyize konu diğer bölümlerinin yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 08.06.2016 (Çrş.)

Kaynak:  http://emsal.yargitay.gov.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder